Office 365–obnavljanje pretplate

office-365-en-de-cloud

Često dobivam pitanje od korisnika koji nabavljaju Office 365 pretplate, kako da na već postojeću pretplatu dodaju još kojeg korisnika. Prvo im nije jasno dali je moguće dodati korisnika i na koji način će se obračunati preostalo vrijeme pretplate.

office licensing

Ovo se odnosi na pretplate koje se obnavljaju na 12 mjeseci (to znači da je period promjene – Change management – 12 mjeseci). Ključem proizvoda ili direktnim mailom za aktiviranje pretplate dodajete nove korisnike na maksimalno 12 mjeseci. Više od toga trenutno nije moguće.

OFC-B320-LG

Svaki ključ proizvoda omogućava korisniku korištenje skupine servisa (za koje ima ključ) u trajanju od 12 mjeseci počevši od datuma aktivacije ključa putem dijela portala Naplata ili aktivacijskog linka koji je poslan putem maila. U slučaju da postoje korisnici koji već imaju licencu, u nastavku ću pokušati objasniti matematiku izračuna, da bi olakšao računanje ukupnog vremena trajanja licenci.

Izračun glasi: [A (početni korisnici) x B (preostalo vrijeme pretplate) + C (novi korisnici) x (12 mjeseci)] / ukupan broj korisnika = novo preostalo vrijeme

U nastavku se nalazi primjer Excel tablice sa izračunom.

izracun trajanja licenci o365.png

Ako je potrebna dodatna pomoć, slobodno se javite na navedene oblike komunikacije na blogu.